Help nu mee!Doneer!

Michiel Buur

intermediair Senegal | horeca ondernemer | djembéspeler

Lees Michiel's verhaal

Naast horeca ondernemer en vader van Gijs (10 jaar) en Liv (7 jaar) ben ik een groot liefhebber van Senegal. Na een eerste vakantie in 2003 in Gambia heb ik jaarlijks een bezoek aan West-Afrikaanse landen gebracht, zoals Mali en Senegal. Ik speel thuis in Nederland vrij fanatiek djembé, maar kreeg daar les van de échte leermeesters. In 2009 heb ik ook met mijn gezin een aantal maanden op het Senegalese eiland Gorée gewoond en gewerkt. Hierdoor heb ik het land en de mensen ook echt van dichtbij goed leren kennen.

Door mijn vorderingen in het Frans en het samen muziek maken kwam ik meer in contact met de lokale bevolking. Senegalezen zijn heel erg gewend om samen te leven. Ze hebben elkaar veel meer nodig dan hier, want in armoede is het belangrijk dat je kan delen met anderen. Als de een de ene dag wat heeft te eten, en de ander de volgende dag, heeft toch iedereen daar wat aan op deze manier.

 

Afgelopen november was ik als reisleider/gids mee met een zanggroep naar Yene. Voor het eerst zag ik als buitenstaander wat het met mensen doet om nieuwkomer te zijn in Afrika. En met een open blik op te trekken met de lokale bevolking. Elk contact draaide uit op een feest! Dansles, percussieles, een zangpresentatie in het dorp, met de Senegalese familie in het huis: altijd was het contact leuk en spontaan. Tijdens het bezoek aan de lagere school van Yene was iedereen het erover eens dat het eigenlijk heel simpel is om iets voor de mensen daar te doen.

In Senegal is veel armoede en de mensen willen graag hard werken. Er is alleen weinig te doen. En iedereen probeert zo’n beetje hetzelfde: kleine bedrijfjes opzetten met kleine marges. En het liefst iets waarvan al bewezen is dat het (een beetje) werkt. Als je met een westerse blik rondloopt, denk je al gauw: dat kan toch veel beter / handiger / slimmer / efficiënter! Als je dat zegt krijg je onbegrepen reacties. Ja: het vergt durf en informatie om iets nieuws bedenken waarmee je je onderscheidt!

Mensen durven niet om twee redenen. Initiatieven worden de kop in gedrukt door corrupte overheidsdienaren die graag mee profiteren van iemands succes. Hij is zelf ook arm en bedenkt manieren om in zijn bestaan te voorzien. Verder is er een gebrek aan scholing. Veel kinderen worden door hun ouders naar een Koranschool gestuurd waar ze Arabisch leren en de Koran leren lezen. Weinig kinderen krijgen van hun ouders de gelegenheid om naar een school te gaan waar ze leren rekenen, lezen en schrijven. De meesten hebben pas na hun schooltijd Frans leren spreken.

Daarom is het zo belangrijk dat in Senegal geïnvesteerd wordt in onderwijs. Extra klaslokalen in Yene is een goed initiatief zodat alle kinderen alle dagen naar school kunnen. Voor dit project is het ook cruciaal dat we goed gebruik kunnen maken van de kennis en vaardigheid van onze Senegalese vrienden, waaronder Papi. Hij is onze man ter plaatse en onze garantie dat het geld dat we ophalen goed besteed wordt. Hierover houd ik met hem nauwgezet contact.

Ik hoop nog vaak in Senegal te komen en met eigen ogen te zien dat de uitbreiding op klaslokalen gerealiseerd wordt!