Help nu mee!Doneer!

Amady Papi Diawara

projectleider Senegal | student aardrijkskunde

Lees Papi's verhaal

Afgelopen november heb ik samen met een groepje vrienden en familieleden gezorgd voor de Zingen in de Zon zanggroep in het vissersdorpje Yene, ca. 60 km onder Dakar richting Mbour waar ik zelf woon. We hebben voor ze gekookt, excursies geregeld naar leuke bezienswaardigheden en ervoor gezorgd dat alles op rolletjes liep in een prettige ambiance. Het waren 10 geweldige dagen met mooie memorabele momenten voor ons allemaal!

Een hiervan was het bezoek aan lagere school Yene Kelle. Iedereen was hierop voorbereid en had spulletjes meegenomen zoals schriften, pennen, scharen, gummen. Alles werd overhandigd aan de schooldirecteur, die de groep vervolgens toelichtte hoe het er op deze school aan toe gaat. Hij gebruikt het systeem ‘double flux’, dat wil zeggen dat de groep kinderen verdeeld is in 2 groepen: de eerste groep werkt in de ochtend en de andere groep in de middag en de volgende dag andersom. En er zijn kinderen uit het dorp die niet eens naar deze enige school kunnen omdat er een drastisch tekort is aan lokalen. En zonder lokalen krijg je van de overheid geen leraren toegewezen. Dit grote probleem zie ik vaker in Senegal, met uitzondering van de privéscholen waar enkel de kinderen van zeer rijke ouders naar toe kunnen.

Vervolgens deden we een tour langs de klassen. En inderdaad overvol, de kinderen in de achterste rijen moeten gaan staan om beter te kunnen zien wat er op het gebladderde schoolbord geschreven staat. Zelf schrijven de kinderen met een krijtje op hun leibordje en gebruiken een nat sponsje om hun woordjes of sommetjes telkens weer uit te vegen.

Na dit bezoek kwam de groep met het geweldige idee om klaslokalen te bouwen. Maar men kende ook de ‘strijkstok’ verhalen en wilde zeker zijn van een betrouwbare coördinatie hier ter plaatse, zodat het geld op de juiste plek zou aankomen én op de juiste manier gebruikt zou worden. Ik ben dan ook zeer vereerd dat de groep mij voor deze rol gevraagd heeft: hier spreekt groot vertrouwen uit en ik ga er alles aan doen om dit goed te realiseren.

Maar er zijn meerdere redenen waarom ik me wil inzetten voor dit goede doel: ik hou van mijn land en ik hecht grote waarde aan alles wat helpt om mijn land te ontwikkelen, zoals de strijd tegen analfabetisme. Ik ben dol op kinderen en het realiseren van dit project helpt om de levenscondities van kinderen te verbeteren. Zelf heb ik 2 kleine broertjes van 9 en 11 en een nichtje van 4 die bijna dezelfde problemen kennen op hun eigen school. Door te participeren in dit project is het alsof ik hen indirect ook help.

Merci beaucoup pour votre donation!