Help nu mee!Doneer!

MEER weten?

Het land Senegal

Senegal ligt in West-Afrika en grenst aan Mali, Guinee, Guinee-Bissau, Mauritanië en Gambia. Het laatste land wordt door Senegal omsloten. De rivier de Senegal vormt de grens tussen Senegal en Mauritanië. Het land heeft bijna 13 mln. inwoners en een oppervlakte van bijna 200.000 km2 (Nederland telt 16,5 mln. inwoners op 37.000 km2). In de hoofdstad Dakar wonen bijna 1 mln. mensen. Andere grote steden zijn Pikine, Touba, Guédiawaye, Thiès en Mbour. Van de inwoners leeft 42% in de steden. © Wikipedia

Nomaden waren de eerste bewoners van het grote rivierengebied in West-Afrika. Ze woonden daar al duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling en leefden van de jacht, de visserij en wat primitieve landbouw. Men vermoedt dat de nomaden afkomstig waren uit de regio’s Egypte en Soedan. Vanaf de 15e eeuw concurreren Portugal, de Nederlanden en Engeland om handel in het gebied van huidig Senegal. De eerste Franse handelspost wordt in 1624 gesticht. 

Lees verder

BEVOLKING van Senegal

Senegal kent diverse etnische bevolkingsgroepen waarvan Wolof (44%), Sérères (15%) en Tukulör (11%) de grootste zijn. De officiële taal is Frans, maar dit wordt slechts door 15% van de bevolking gesproken.

Lees verder

ECONOMIE van Senegal

Het Bruto National Product in Senegal is $14,2 miljard ($2000 per persoon) en men ontvangt $419 mln. aan ontwikkelingshulp. Senegal kent een hoge inflatie van 3,5% tegen 2,5% groei. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Senegal 33,4% van de bevolking onder de armoedegrens.

Lees verder

KLIMAAT in Senegal

Senegal ligt qua klimaat in een overgangsgebied. Het noorden ondervindt sterk de invloed van de Sahara-woestijn. De regentijd in het noorden is maar kort en net voldoende om landbouw en vooral de belangrijke pindateelt mogelijk te maken.

Lees verder

NATUUR van Senegal

Senegal is over algemeen erg vlak. Er zijn verschillende landschapstypen te onderscheiden. Van noord naar zuid zijn dit de sahelsteppe met korte grassen, struiken en her en der een boom.

Lees verder

ONDERWIJS in Senegal

Ongeveer 60% van kinderen volgt alleen enkele jaren lager onderwijs. Er is aan alles een tekort: te weinig geld en daardoor te weinig onderwijzers, te weinig scholen en te weinig leermiddelen.

Lees verder

GODSDIENST IN SENEGAL

Officieel is ongeveer 90% van de bevolking aanhanger van de islam. In tegenstelling tot de Arabische vorm van de islam, waar de imam een zeer belangrijke rol speelt, bestaat er in Senegal een duidelijke islamitische organisatie. De meeste islamitische Senegalezen behoren tot een van de Broederschappen.

Lees verder

ETEN & DRINKEN in Senegal

Senegal staat bekend om zijn stoofschotels die vaak vergezeld gaan met rijst of couscous. De rijst is vaak extra geraffineerd gekruid en daardoor bijzonder smaakvol.

Lees verder

MUZIEK & DANS in Senegal

In Senegal is muziek en dans heel belangrijk. Elke etnische groep in Senegal heeft zijn eigen dansen, instrumenten en zang. De Wolof met hun heftige sabars, springerige dansen en schelle zang, de Djola met hun seourouba en bougarabou, hun 'vogelachtige' dans en gezamelijke zang, de Bambara met djembé, talking drum en doundoun, hun sierlijke dansen en hun vraag-en-antwoord-zang.

Lees verder