Help nu mee!Doneer!

NATUUR van Senegal

Senegal is over algemeen erg vlak. Er zijn verschillende landschapstypen te onderscheiden. Van noord naar zuid zijn dit de sahelsteppe met korte grassen, struiken en her en der een boom.

Een doornstruiksavanne met doornstruiken, grassen en groepjes bomen. Dan volgt een parklandsavanne met lange grassen, grote struiken en steeds meer bomen. De bossavanne loopt over van Gambia naar het zuiden van Senegal en kenmerkt zich door lange grassen, boomgroepen en palmen. In het zuidwesten komt tropisch oerwoud voor. De kust en de stroomgebieden van de rivieren zien er groen uit met o.a. mangrovebossen. Senegal kent ook een oud vulkanisch eiland en mooie zandstranden met uitgebreide zandduingebieden maar ook moerassige kreken afgewisseld met brede riviermondingen.

In Senegal kom je regelmatig de Baobab boom tegen. Deze is ongeveer 20 meter hoog en kan wel meer dan 1000 jaar oud worden. Apen eten graag de vruchten die eraan groeien. Daarom worden ze ook wel apenbroodbomen genoemd. De boom speelt een rol in talloze Afrikaanse mythen en legenden. De schors, de vruchten, de bladeren, het hout, bijna alles van deze boom wordt door de bevolking gebruikt. In het zuiden kom je ook de kapokboom, bamboe en mangrovebomen tegen. In de bloei- en bloesemtijd zorgen o.a. bougainville, hibiscus en oleander voor fantastische kleuren in het landschap.

Grote wilde dieren komen alleen nog in het Niokolo Koba nationale park (8000 km2) voor. Daar leven nog leeuwen, olifanten, buffels en gazelles. Ook de imposante, maar zeldzame Derby-elandantilope komt hier nog voor. Er zijn in het park meer dan 300 vogelsoorten, 70 soorten zoogdieren en 60 soorten zoetwatervissen geteld.

Krokodillen en nijlpaarden zijn nog te vinden aan de oevers van de Gambia-rivier. Kleinere zoogdieren als herten, wrattenzwijnen, hyena's, miereneters en mangoesten komen algemeen voor. Apensoorten als fluweelapen, de huzaarapen, bavianen en Colobusapen zijn in het hele land te vinden.

Slangen zijn er genoeg in Senegal; pythons en giftige adders, cobra's, groene en zwarte mamba's vormen een bedreiging voor mens en dier. Grote varanen worden door de bevolking bejaagd, een lekkernij! Termietenheuvels zijn overal te vinden. Termieten zijn het favoriete voedsel van het aardvarken en het reuzenschubdier. Verder nog mooie vlinders, griezelige kakkerlakken en giftige rupsen.

Op de markten langs de kust liggen veel soorten vis: zeebaarzen, zwaardvissen, tonijnen, haaien en barracuda's. Ook krabben, kreeften, roggen en inktvissen worden volop gevangen.

© Landenweb