Help nu mee!Doneer!

Historie van Senegal

Nomaden waren de eerste bewoners van het grote rivierengebied in West-Afrika. Ze woonden daar al duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling en leefden van de jacht, de visserij en wat primitieve landbouw. Men vermoedt dat de nomaden afkomstig waren uit de regio’s Egypte en Soedan. Vanaf de 15e eeuw concurreren Portugal, de Nederlanden en Engeland om handel in het gebied van huidig Senegal. De eerste Franse handelspost wordt in 1624 gesticht. 

Vanaf 1677 bezit Frankrijk het eiland Gorée voor de kust bij het huidige Dakar wat een belangrijk vertrekpunt is voor de slavenhandel. In de jaren 1850 breidt Frankrijk zijn invloed uit op het vasteland van Senegal en sticht er in 1854 een kolonie. Deze wordt in 1890 hernoemd tot de kolonie Frans-Soedan.

Op 20 augustus 1960 wordt Senegal onafhankelijk en vormt tussen 1982 en 1989 een confederatie met het land Gambia onder de naam Senegambia. De integratie tussen de twee landen komt echter niet van de grond. Momenteel is Senegal een democratische republiek met een volksvertegenwoordiging van 120 leden die iedere 5 jaar gekozen wordt en met een rechtstreeks gekozen president. Vanaf april 2012 is dit Macky Sall. 

© Wikipedia, Landenweb