Help nu mee!Doneer!

Anne-Marie Rosén

penningmeester | antropoloog | stresscoach

Lees Anne-Marie's verhaal

Als kind heb ik jaren in Brazilië gewoond. Dat warme, kleurrijke land met prachtige muziek en dans, hebben een onuitwisbare invloed gehad op mijn leven. Het heeft voor een deel mijn loopbaan en mijn hobby’s bepaald. De studie antropologie, het vele reizen en de liefde voor 'zwarte muziek'. Soul, blues, samba, jazz, ze hebben allemaal Afrikaanse wortels. De Braziliaanse vechtdans op muziek Capoeira stond jaren centraal in mijn leven. De ritmes, de zang, de dans zijn door de ca. 4 miljoen Afrikaanse slaven meegebracht naar Noord- en Zuid-Amerika. Toen Jeannet de Jager aan onze vocal groep vroeg, wie zin had om mee te gaan naar Senegal, wist ik meteen dat ik mee wilde. Dit was mijn kans om voet te zetten op Afrikaanse bodem. Te zien waar vele Brazilianen vandaan komen, te luisteren naar Afrikaanse klanken en te genieten van de Afrikaanse dans.

De reis naar Senegal heeft een verpletterende indruk op mij gemaakt. De kleuren, de geuren, de muziek, de dans, de kinderen. Het verblijf in Yene bracht ons dichtbij de Senegalezen. We woonden samen in een huis, aten van hetzelfde bord, gingen met z'n allen het dorp in, bezochten de enige school die er is. We hebben gezongen voor en met de kinderen van het plaatselijke schooltje. Razendsnel konden ze onze liedjes meezingen. Hand in hand liepen we zingend door de straten. Echt genieten!

Het klinkt allemaal heel idyllisch, en dat was het ook, maar tegelijk was er ook die andere realiteit. Het onverbiddelijke klimaat, heet en droog. Een wonder dat er überhaupt nog planten zijn. En waar leven al die mensen van? De natuur biedt niet veel. De centrale waterput in het dorp was regelmatig leeg. De zieke honden en geiten leefden van het afval in de straten. De enige school had niet genoeg plaats voor alle kinderen, zodat ze vaak maar wat rondhingen.

De behoefte om iets te doen voor deze kinderen groeide met de dag en ik ben blij en trots dat ik mee kan werken aan het bouwen van klaslokalen voor deze kinderen. Een tastbaar (en behapbaar) doel dat we samen met onze goede contacten in Senegal gaan realiseren. Korte lijnen zorgen er voor dat niets aan de 'strijkstok' blijft hangen. We zijn ons er van bewust dat je moet weten met wie je in zee gaat. Corruptie is een onderdeel van de Afrikaanse realiteit. Zonder persoonlijke contacten was ik hier nooit aan begonnen. Nu ben ik vol vertrouwen: we hebben een bevlogen voorzitter, een hard werkende secretaris, een uitstekende intermediair en 'last but not least' een kundig en betrouwbaar contactpersoon in Senegal.

Die klaslokalen, die komen er! Zeker wanneer u óók meedoet. Iedere bijdrage, groot of klein is welkom!