Help nu mee!Doneer!

BETER SANITAIR

Met de bouw van voldoende en goede sanitaire voorzieningen op school kunnen we de verspreiding van – soms levensgevaarlijke – ziektes onder kinderen sterk verminderen.

Er is in Senegal een vrij hoge kindersterfte. In 2000 overleefden 60–100 kinderen van de 1000 kinderen hun eerste levensjaar niet. Dat is minder vergeleken met de rest van West-Afrika. Kinderen sterven aan een ziekte of combinatie van ziekten die eenvoudig had kunnen voorkomen of behandeld, zoals toediening van antibiotica bij longontsteking of een mengsel van water, zout en suiker bij diarree.

Slechts vijf ziekten zijn samen verantwoordelijk voor de helft van alle sterfgevallen van kinderen onder de vijf: longontsteking, diarree, malaria, mazelen en aids. Longontsteking is de belangrijkste met 20 procent van alle gevallen van kindersterfte. Diarree is goed voor 17 procent. Malaria, mazelen en aids zijn samen verantwoordelijk voor 15 procent van de kindersterfte.

Onveilig water en slechte hygiëne draagt bij aan kindersterfte. Het is een directe veroorzaker van diarree. En een infectie met diarree vergroot weer de kans op andere infectieziekten, zoals longontsteking.